Lézervágó gépek az iparban

Szerző: | szept 20, 2021 | femipar

Cikkünkben a lézervágó gépek magyarországi helyzetét vizsgáljuk az ipari lézervágók terjedésének szempontjából. Korábbi cikkünkben már bemutattuk ezen kiváló, gyártó berendezések történetét, valamint azok működését. Most az ipari lézervágó gépek múltbéli és jelenlegi helyzetére helyezzük a hangsúlyt.

Ipari lézervágó gép

Ipari lézervágó gépek Magyarországon

Magyarországon az 1990-es évek elején kezdőtek meg az első beruházások, amelyek keretében lézervágó gépet üzemeltek be hazánkban. Ezek voltak az első lézeres technológiával működő berendezések, melyeket ekkor még első sorban lyukasztásra, kivágásra és lemezvágásra alkalmaztak. Az első beruházásoknál természetesen csak a legnagyobb cégek voltak jelen, mivel ekkor még maga a technológia is költségesebb volt, mint például manapság. Kis idő elteltével a 2000-es évek elején már a kisebb volumenű vállalkozások és cégek is elkezdtek síkágyas lézervágógép vásárlásába fogni. Ez főként a technológia költséghatékonyabbá válásának és az akkori gazdasági helyzet fellendülésének volt köszönhető. A fellendülést a 2008-as év meglehetősen letörte. A gazdasági mélypontot követő újabb fellendülés azonban, azóta is szakadatlanul felfelé ívelő tendenciát mutat az ipari lézervágó gépek terén.

Magyarországon a legtöbb berendezés síkágyas lézervágó, melyekkel lemezvágási, valamint csövek és zártszelvények vágási és lyukasztási feladatait látják el. Persze most már előfordulnak bőséggel például lézer robotok, speciális lézeres berendezések és egyedi megoldások, akár lézeres hegesztő robotok is.

Ipari lézervágó gépek

A manapság legelterjedtebb ipari lézeres berendezések

Jelenleg a fémipar főként CO2, vagy dióda lézereket, továbbá fiber lézervágókat (szállézerek) és diszklézeres berendezéseket alkalmaz. A legelterjedtebb ezek közül a CO2 lézervágók jelenléte, amelyek általánosságban 2 – 20 kW-os teljesítménnyel bírnak. Ezeknél a lézervágó gépeknél a lézersugár réz tükrök és optikai lencsék segítségével van megvezetve, továbbá nagyteljesítményű hűtőrendszert igényel a működéshez. A lézersugár létrehozásához egy rezonátorban gerjesztett, különleges gázkeveréket alkotnak a berendezés erre kiképzett csőrendszerében. A gázkeveréket hélium, nitrogén és szén-dioxid alkotja, de egyes esetekben akár oxigén, vagy egyéb gázok is felhasználhatók a kívánt cél eléréséhez.

Lézervágó berendezések csoportosítása

  • Oxidációs vágás (égető vágás) – ezesetben a munkadarab vágási felületét olyan magas hőmérsékletre hevíti a lézervágó berendezés, hogy az a vágási területre fújt, nagy tisztaságú oxigén hatására meggyullad (megég). Ezzel a módszerrel kizárólag olyan anyagtulajdonságú munkadarabok vághatók, mint például ötvözetlen acélok, vagy gyengén ötvözött acélok. A legfontosabb jellemzőjük és egyben feltételük, hogy az anyag gyulladáspontja alacsonyabban legyen annak olvadáspontjánál.
  • Olvasztó vágás (inert gázos vágás) – ezesetben a munkadarabot a lézersugár addig hevíti, amíg az el nem éri saját olvadáspontját. Ekkor a folyamat során keletkezett olvadékot és salakanyagot semleges gáz (általában nitrogén, vagy argon gáz) nagynyomású kifújatásával eltávolítják a vágórésből. Ilyen módszert általában alumínium, rozsdamentes acél, titán, vagy magnézium esetén alkalmaznak.
  • Szublimációs lézervágás – ezt az eljárás olyan anyagok esetén alkalmazzák, amelyeknek közös tulajdonságuk az, hogy egyáltalán nincs olvadáspontjuk (például fa, műanyag, kerámia, papír). Ezesetben a vágási folyamat közben a munkadarab szilárd halmazállapotúból gázneművé változik, tehát szublimál.
Ipari lézervágó berendezés

Biztonságos munkavégzés lézervágó géppel

A lézervágó berendezések az egyik legfontosabb emberi szervre, a szemre is nagyon veszélyesek. A legnagyobb veszélyt az okozza, hogy a lézervágók az emberi szem számára láthatatlan, infravörös fénytartományban működnek, mint például az említett széndioxid lézerek (Co2 lézerek). Az ipari nagyteljesítményű lézerek fénye még szórtfény esetén is vaksághoz vezethetnek. Tehát nagy veszélyt jelenthet például az is, ha a lézerfény egy fémlemez tábláról verődik a kezelő szemébe. Ezen kívül pedig további veszélyekkel is kell számolni egy lézervágó gép környékén, amelyekre számos biztonsági előírás vonatkozik. A gépkezelőt általában speciális üvegablakkal védik, amelyeken az infravörös fény nem képes áthatolni, így az nem okozhat kárt az emberi szem számára. Ezen kívül a lézervágógépekhez tartoznak általában elszívó és leválasztó berendezések is. Ezek a berendezések a lézervágás folyamata közben keletkező porokat és gőzöket képesek megszűrni, ezáltal biztonságos körülményeket teremtve a gép környékén és a lézervágó géppel dolgozók számára.